Stiluri și modele de rochii

Ce este neobișnuit la sarafanul rusesc?

Ce este neobișnuit la sarafanul rusesc?
Conţinut
 1. Particularități
 2. Un pic de istorie
 3. Cine este pentru?
 4. Soiuri
 5. Culori populare
 6. Tendințele moderne
 7. Cu ce ​​sa te imbraci?
 8. Pantofi
 9. Accesorii

Fiecare națiune are portul național tradițional. Pentru femeile rusești, o astfel de îmbrăcăminte este o cămașă cu o rochie de soare. Odată cu interesul tot mai mare pentru stilul etnic și istoria țării lor, rochiile de soare rusești au devenit obiectul atenției creatorilor de modă în aceste zile. Să aflăm mai multe despre astfel de îmbrăcăminte și despre utilizarea ei în trecut și în garderoba modernă.

Particularități

Rochia de soare tradițională se caracterizează printr-o potrivire dreaptă, lejeră. O mare libertate de mișcare în astfel de haine era asigurată de inserțiile între detaliile produsului. Conturul sarafanului rus poate fi numit neted și foarte moale. Acest lucru a fost vizibil mai ales în mișcare.

Sarafan tradițional rusesc

În plus, trăsăturile caracteristice ale rochiei de soare sunt:

 • Lungime considerabilă a fustei.
 • Mâneci lungi.
 • Stratificarea ținutei.
 • Decorul original sub formă de ornamente luminoase complexe.
 • Greutatea mare a ținutei.

Un pic de istorie

Până în secolul al XVI-lea, hainele lungi pentru bărbați erau numite rochie de soare, iar abia mai târziu acest nume a trecut la hainele de damă, care erau fie purtate peste cap, fie nasturi în față.

Rochie de soare rusă pentru bărbați

Din secolul al XVIII-lea, sarafanul rus s-a schimbat, care este asociat cu reformele lui Petru I, introducând un costum în stil european în societatea rusă. Rochiile de soare au continuat să fie purtate doar de burghezie, negustori și țărani.

Astfel de haine tradiționale au durat cel mai mult printre țărani, prin urmare versiunea țărănească a rochiei de soare a concentrat toate trăsăturile tipice ale acestui element al costumului rusesc.

 Sarafan modern rusesc în stil etnic

Cine este pentru?

Într-o rochie de soare rusească, o femeie de orice mărime și orice vârstă va arăta atractivă și originală. Datorită tăierii libere, o astfel de îmbrăcăminte nu restricționează mișcarea și ascunde complet orice defecte ale figurii.

Soiuri

Rochiile de soare în costum popular rusesc au fost reprezentate de următoarele tipuri principale:

 1. Rochie de soare asemănătoare unei tunici, fără cusătură din mijloc. O astfel de ținută a fost numită și surdă, deoarece a fost cusuta dintr-o singură bucată de pânză și inserții laterale. Acest tip de rochie de soare este cel mai vechi. Decupajul din față era de obicei mic, dreptunghiular sau rotund. De asemenea, avea adesea o mică fantă care avea legături sau o închidere cu nasturi. Pânză, pânză și alte cârpe din casă au fost folosite pentru a coase rochii de soare surde. De-a lungul tivului, ramurilor și decolteului, articolele au fost tunsoare cu hârtie roșie, pânză pictată, aplicație sau broderie sub formă de dungi înguste.
 2. Modelul oblic. Pentru coaserea unei astfel de rochii de soare, s-au folosit o cârpă solidă din spate, două cârpe drepte față și pene laterale oblice. Pânzele din față puteau fi cusute sau prinse cu bucle de dantelă sau nasturi metalici. Pentru astfel de rochii de soare s-au folosit atât lenjerie de casă, cât și țesături de fabrică. Au fost cusute din brocart, tafta, țesătură chinezească, catifea, țesături de pânză, mătase, kumach, lână și alte materiale. Unele dintre aceste rochii de soare aveau o căptușeală densă, uneori matlasată. Panglici textile sau benzi de kumach au fost folosite pentru a decora versiunile de zi cu zi ale kosoklinny sarafan, iar ținutele festive au fost tunsoare cu împletitură, împletitură, panglici de mătase, franjuri sau dantelă metalică.
 3. Model direct. Această rochie de soare, care a fost numită și Moscova sau rotundă, a devenit cel mai comun model în secolul al XIX-lea. La fabricarea unei astfel de rochii de soare s-au folosit panouri drepte, care au fost colectate în pliuri mici în partea superioară. Rochiile de soare drepte au fost făcute în principal din țesături de fabrică. Pentru bretele a fost folosită aceeași țesătură ca și pentru fustă, sau a fost înlocuită cu împletitură. Tivul unei astfel de ținute era decorat cu panglici sau dantelă.
 4. Model cu corset. O astfel de rochie de soare avea un corset potrivit, la care erau cusute panouri drepte pentru a crea o fustă voluminoasă. O astfel de îmbrăcăminte era comună în zona centrală a țării. De asemenea, au fost evidențiate separat rochiile de soare, în care corsetul era pe jug.

Principalele și derivate tipuri de rochii de soare rusești sunt prezentate în figura următoare.

Tipuri de rochii de soare rusești

Culori populare

Trăsăturile caracteristice ale costumului feminin rusesc sunt multicolore și un fel de ornament. Culoarea preferată pentru rochii de soare era roșu. Aceasta este culoarea pe care o aveau rochiile de soare de nuntă.

Rochie de soare rusească roșie de nuntă

Rochiile de soare albe cu modele aurii arătau superb.

 Rochie de soare albă rusească cu modele aurii

Tot in culorile rochiei de soare existau nuante de albastru, maro, negru, portocaliu, maro si galben. Femeile mai în vârstă aveau mai multe șanse să poarte o rochie de soare albastră sau neagră.

Tendințele moderne

Designerii folosesc acum destul de des costumul popular rusesc ca bază creativă pentru colecțiile lor. Ei adaugă elemente ale rochiei de soare rusești la îmbrăcămintea modernă.

Câștigă popularitate și modelele tradiționale de rochii de soare, care sunt cumpărate pentru evenimente tematice, matinee pentru copii sau festivaluri.

În zilele noastre, rochiile de soare rusești corespund formelor constructive care au fost folosite pentru coaserea unor astfel de haine în trecut. Costumele moderne sunt împodobite cu broderii populare, prezentate în cantități diferite. Poate servi doar ca accent și decor interesant sau poate decora din belșug un produs.

Rochie de soare rusească albă în stil etnic

Cu ce ​​sa te imbraci?

În trecut, rochia de soare era purtată cu o cămașă lungă, care era cel mai adesea albă. Acum, sub o rochie de soare, poartă în principal și o cămașă cu mâneci lungi decorată cu broderie, dar uneori este înlocuită cu o bluză albă. Iarna, sarafanul rusesc este purtat cu o haină de blană sau o jachetă caldă.

Pantofi

Modelele de vară ale rochiei de soare rusești sunt purtate cu sandale împletite. Pe vreme racoroasa, cizmele sunt ideale pentru o astfel de tinuta.

Accesorii

Toate bijuteriile și alte accesorii sunt selectate ținând cont de evenimentul în legătură cu care se poartă rochia de soare rusească.

Accesorii și bijuterii pentru rochia de soare rusească

Pentru astfel de haine sunt potrivite atât mărgele scurte, cât și cele lungi, brățările și cerceii din metal sau plastic strălucitor, panglicile, precum și gențile tricotate realizate în stil etnic. Un plus elegant la rochia de soare rusească este un kokoshnik din dantelă.

1 Comentariu

Vreau o rochie de soare rusească roșie pentru o ședință foto. Există modele atât de frumoase!

Modă

frumusetea

Casa