Bazin

Reguli pentru hamam

Reguli pentru hamam
Conţinut
 1. Ce să ia cu tine?
 2. Cât de des poți vizita?
 3. Cum să-l folosești corect?
 4. Recomandări pentru procedură

Hammamul este unul dintre tipurile de băi cunoscute în întreaga lume. Puteți face o baie de aburi într-o baie turcească nu numai în stațiunea de est. Ea a avut fani în Europa și Rusia, unde și cupluri similare au început să se întâlnească. Pe lângă luarea procedurilor de igienă, în Turcia, vizitarea hamamului este adesea însoțită de întâlniri cu prietenii sau rudele. Aproape toată ziua este petrecută în companie, cu respectarea anumitor reguli și tradiții.

Baia turcească diferă de cea rusească prin umiditate foarte ridicată și indicatori de temperatură mai scăzut., ceea ce o face moale, confortabilă, blândă în comparație cu alte tipuri de saune. În baia de aburi domestică, temperatura aerului uscat poate ajunge la 70 sau 80 de grade, în cea turcească - cu un ordin de mărime mai mică. Nu este interzis persoanelor care suferă de boli cardiovasculare să vină la hamam, doar prezența acestora în sala cu temperaturi relativ ridicate este limitată la o jumătate de oră. Această categorie de oameni nu poate vizita o baie rusească.

Ce să ia cu tine?

Pentru a vizita hamamul, nu sunt necesare articole suplimentare speciale (cum ar fi mături, pălării), care sunt atribute ale băii de aburi rusești. Tot ceea ce este necesar se dă chiar în baia turcească. Cu toate acestea, după ce ați studiat regulile de vizitare, puteți înțelege că nuditatea completă în timpul hamamului nu este încurajată, așa că poate fi necesar un costum de baie sau un sarong pentru acoperire.

În băi, vizitatorilor li se oferă papuci speciali (prăjituri), dar cei care au o mărime nestandard sau cei care preferă să folosească doar obiecte personale își pot aduce pantofii de baie. Același lucru este valabil și pentru prosoape: însoțitorul va da cu siguranță unul pentru corp, iar al doilea (mare) pentru a acoperi banca pe care trebuie să te întinzi... Cei care doresc să aibă un prosop personalizat îl pot lua cu ei. Dacă aveți nevoie de un gel de duș personal, ar trebui să îl luați și de acasă.

După cum sa menționat deja, într-o baie turcească, ei petrec adesea întreaga zi într-o companie cu prietenii. Pentru a nu rămâne foame, vizitatorii aduc cu ei gustări ușoare care pot fi consumate într-o cameră specială. Lucrătorii de la saune oferă vizitatorilor ceai sau alte băuturi.

Cât de des poți vizita?

Frecvența vizitei la o baie turcească și timpul care ar trebui petrecut acolo va depinde de sănătate, tradiții, timpul liber și preferințele personale. Dacă luăm cifra medie, atunci o dată pe săptămână va fi suficientă. Musulmanii cred că hamamul curăță sufletul și corpul, așa că soțul își lasă soția să meargă la baie o dată pe săptămână fără condiții inutile.

În Hararete pot rămâne începătorii și persoanele cu sănătate precară (cea mai caldă cameră din baie) de la 30 de minute la o oră, cu următoarele vizite, timpul poate crește. Nu există limite de timp în alte camere.

Dacă urmați vechile tradiții turcești, atunci bărbații pot vizita hamamul din zori până la prânz, iar femeile de la prânz până la apus. Astăzi, când bărbaților și femeilor li se pot asigura premise diferite, nu este necesar să se recurgă la această tradiție. Frecvența vizitelor la baia turcească este influențată și de procedurile de masaj, care se recomandă a fi efectuate după o anumită perioadă de timp.

Cum să-l folosești corect?

Pentru rezidenții orientali, baia este asociată cu abluția, puritatea corpului și gândurile. HPentru ca experiența vizitei la hamam să rămână plăcută, trebuie învățate anumite reguli de conduită.

 • Nu vă grăbiți, nu vă agitați, relaxați-vă, profitați de ocazie pentru a vă gândi la cele înțelepte și la cele veșnice.
 • Nu fi complet goală, acoperi-ți corpul cu un prosop sau sarong.
 • Cu o oră sau cu o oră și jumătate înainte de a vizita baia, nu trebuie să mâncați, pentru a nu experimenta crize de greață.
 • Trebuie să vii treaz la hamam și să nu consumi alcool pe toată durata vizitei.
 • Înainte de a vă așeza sau de a vă întinde pe banca de piatră, trebuie să întindeți un prosop. Acest lucru se face nu numai din motive de igienă, ci și pentru a proteja organismul de expunerea prelungită la o piatră fierbinte.
 • În timpul procedurilor de masaj, se recomandă să țineți picioarele ridicate deasupra suprafeței.
 • După terminarea masajului și relaxarea completă, nu vă ridicați brusc de pe bancă, acest lucru poate duce la amețeli.

Pentru a folosi baia turcească corect, trebuie să știți și structura acesteia, din ce camere este formată. Atunci devine clar ce se poate face în fiecare dintre ele. Hammamul este împărțit în trei camere mari.

 • Jamekan. Prima cameră în care intră vizitatorul. Există case de marcat pentru plata serviciilor în ea. Îți poți lăsa îmbrăcămintea exterioară aici. Conform tradiției turcești, această cameră este decorată cu o mică fântână.
 • Sogukluk. Această cameră de pregătire nu este prea fierbinte, nu depășește temperatura corpului uman. Aici se află dușuri și toalete.
 • Harareth. A treia sală are legătură directă cu baia. Temperatura mediului ambiant este de 50-60 de grade, iar umiditatea se mentine la 100%. Conține bănci de piatră, adesea din marmură sau onix, pe care te poți așeza sau te întinde. Dacă camera este dotată cu un spațiu mare, în centru este instalat un chebek-tash. Turcii o numesc „piatra abdominală”, este o masă de piatră pentru tratamente de masaj wellness. În hol este și o kurna - o chiuvetă specială care primește apă caldă și rece. Vizitatorii îl scot cu oale de cupru și se toarnă peste el după cum este necesar.

Cu piscina

Există două tipuri de piscină în hamam:

 • dispozitivul unor hararete mari include o piscină mică, dar spațioasă: nimeni nu se scaldă în ea, servește doar la menținerea umidității în cameră;
 • a doua piscina este functionala, se cufunda in ea dupa un masaj pentru inchiderea porilor aburiti si revigorarea dupa proceduri de relaxare.

Cu masaj

Puteți veni doar la hamam să vă spălați, să vizitați Jamekan și Sogukluk - va fi mai ieftin și mai rapid. Dar dacă aveți nevoie de un program prelungit, de dragul căruia merg la băile turcești, ar trebui să contați pe o procedură cu masaj.

Recomandări pentru procedură

Dacă trebuie să treceți printr-un ritual complet de vizitare a unei băi orientale, trebuie să vă amintiți că toate acțiunile și procedurile au fost dezvoltate de secole și nu ar trebui să le încălcați de dragul obținerii de beneficii pentru sănătate.

Asa de, în jamekan, vizitatorul își lasă hainele în vestiar, ia cu el accesoriile de baie eliberate și merge la sugukluk... În această cameră, se menține o temperatură confortabilă scăzută de 30-35 de grade; aici ar trebui să petreceți cel puțin 20 de minute pentru o aclimatizare completă. Aici se face și un duș, care ajută la eliberarea porilor de praf și murdărie, pentru a pregăti corpul pentru proceduri ulterioare.

Pentru cei care tocmai au venit să se spele, vizita la baie se încheie în această cameră. Cei care au decis să rămână și să primească un curs complet de sănătate și curățare ar trebui să meargă în următoarea sală, cea principală pentru vizitatori - hararetul.

Stând pe o bancă de piatră într-o cameră cu o temperatură de 50 de grade și umiditate ridicată, puteți aburi bine întregul sistem muscular. Terapeutul de masaj-însoțitor de baie monitorizează vizitatorul și, când este pe deplin pregătit, procedează la următoarele proceduri.

 1. Întregul corp este exfoliat folosind o mănușă Kese din păr grosier de capră sau fibră de nucă de cocos. Curăță temeinic pielea de particulele cheratinizate moarte, eliberând în același timp porii. Aceeași procedură îmbunătățește circulația sângelui.
 2. Pielea curățată este pregătită pentru un masaj cu uleiuri cu săpun. Însoțitorul într-o pungă de bumbac biciuește cu mâna un săpun negru neobișnuit cu uleiuri de piersici, măsline sau argan. În unele saune se folosește un generator de spumă de săpun, ceea ce permite mecanizarea muncii manuale. Destul de repede, vizitatorul este acoperit cu un capac luxuriant de apă cu săpun. Cu ajutorul masajului, resturile de particule cheratinizate sunt îndepărtate de pe suprafața pielii.
 3. În următoarea etapă, se propune parcurgerea procedurii de împachetare. Vizitatorul este acoperit cu un amestec de argilă vindecătoare, sare de mare, ulei de măsline și miere, învelit într-un prosop. Douăzeci de minute mai târziu se face un duș.
 4. După masaj și tratamente de înfrumusețare, vă puteți relaxa în hol.
 5. În ultima etapă se oferă un alt masaj cu uleiuri aromatice. Această procedură strânge și întinerește pielea, îmbunătățește metabolismul celular.
 6. După relaxare, faceți un duș cald sau faceți o baie în piscină.
 7. După ce parcurg toate procedurile de igienă și wellness, vizitatorii merg în camera de relaxare, unde puteți discuta cu prietenii, puteți lua o gustare, puteți bea câteva căni de ceai. După baie, organismul va trebui să-și restabilească echilibrul hidric.

Nu trebuie să călătoriți în Turcia pentru a vizita hamamul. Poti cauta o baie orientala si la marile cluburi sportive. S-a observat că după antrenament și efort fizic intens, starea într-o baie turcească își reface rapid forțele. Piatra în combinație cu aburul fierbinte are un efect relaxant asupra sistemului muscular.

    Hammamul turcesc se deosebește de restul băilor din lume printr-o aromă orientală deosebită, un miros persistent de tămâie și un fel de muzică care răsună pe tot parcursul vizitei. Adesea, însoțitorii de baie folosesc ceață de sare. Îl creează cu ajutorul unor echipamente speciale, datorită cărora se ridică în aer un nor curativ fin dispersat de soluție salină. Toate acestea, intr-un mod hipnotic, te fac sa te indragostesti de o baie orientala.

    După o perioadă scurtă de timp, organismul vă îndeamnă că este timpul să îl vizitați din nou.

    Pentru ce este un hamam, vezi mai jos.

    fara comentarii

    Modă

    frumusetea

    Casa