Relația de familie între soț și soție

Psihologia relațiilor de familie dintre soț și soție

Psihologia relațiilor de familie dintre soț și soție
Conţinut
 1. Pe ce se construiesc relațiile de familie?
 2. Tipuri și caracteristicile lor
 3. Cauzele crizelor
 4. Cum să o repar?
 5. Erori
 6. Sfatul psihologului

Relațiile de familie nu sunt o chestiune ușoară, pe care de multe ori nu orice psiholog o poate înțelege. Aici este necesar să analizăm nu doar circumstanțele apărute la un moment dat în problemele dintre soț și soție, ci și întreaga istorie a relației lor. Și trebuie să începeți, cel mai probabil, de la vremea iubirii reciproce. Rădăcinile cresc cel mai adesea de acolo. Am început să creăm greșit relațiile noastre într-un stadiu incipient al formării familiei - iar acum ei culeg roadele.

Pe ce se construiesc relațiile de familie?

Fundamentul oricărei relații umane sănătoase este încrederea, onestitatea și respectul reciproc. Aceste calități sau absența lor se manifestă deosebit de viu în familie - fără ele nu va dura mult. Desigur, tinerii sunt uniți de iubire. Dacă dragostea lor este dezinteresată și necondiționată, atunci va fi principalul factor care ține familia unită și ajută la trecerea prin orice încercări.

Tipuri și caracteristicile lor

Psihologia relațiilor de familie identifică următoarele tipuri principale de relații de familie:

 • Afiliat - pot fi numite și cooperare, atunci când relațiile se construiesc în condiții de egalitate. Cel mai frumos și mai stabil tip de relație.
 • Competiție - un mod de relaţionare complet sănătos, atunci când soţii se întrec în realizarea unor scopuri comune, cu condiţia ca între ei să rămână bunăvoinţă. În caz contrar, se pot dezvolta în rivalitate.
 • Competiție - se manifestă în dorinţa soţilor de a se domina reciproc.În acest tip de relație, partenerilor le este dificil să ajungă la un consens în ceea ce privește interesele comune, mai degrabă, fiecăruia îi pasă de ale lor. Acest lucru subminează foarte mult coeziunea familiei.
 • Antagonism - Confruntare ascuțită între parteneri, rezultată din relații competitive. O astfel de familie persistă doar din motive externe convingătoare, în interior nimic nu o unește, relațiile se îndreaptă spre o ruptură.

Pe lângă tipurile clasice de relații interpersonale, există și relații în familie bazate pe jocul geloziei, al tăcerii, al adaptării. Tăcerea este atunci când toată nemulțumirea tace cu sârguință doar de dragul menținerii unei relații. Există situații în care familiile există pe bază de contract.

Relațiile de acomodare pot fi diferite. Unul dintre soți poate căuta protecție sau poate juca rolul de salvator, victimă sau călău. Și, de asemenea, destul de des în acest tip de relație, soțul își tratează soția ca pe o slugă sau ca menajeră.

În relațiile contractuale domnește în primul rând calculul material sau moral. Astfel de căsătorii se bazează pe un acord oral sau scris.

Cauzele crizelor

Crizele familiale apar cel mai adesea din următoarele motive.

 • Așteptări nerezonabile din partea uneia sau a ambelor părți (mai des un plan material, uneori unul spiritual). Într-o astfel de familie, unul dintre soți are o viziune unilaterală cu privire la responsabilitatea de a întreține familia. El sau ea și-a imaginat că jumătatea lor îi va face mai bogați din punct de vedere financiar: oferiți lucruri, locuințe, călătorii și așa mai departe.
 • Opiniile contradictorii asupra managementului economiei. De exemplu, un bărbat se așteaptă ca, la fel ca în familia sa părintească, soția lui să-l servească în bucătărie, iar ea, considerându-l independent, îl lasă să aibă grijă de el.
 • Opinii opuse despre educația parentală. De exemplu, în familia unei fete, se obișnuiește ca părinții să meargă împreună cu copilul, iar soțul crede că aceasta este preocuparea mamei. Acest lucru poate provoca confuzie într-un cuplu căsătorit.
 • Rutina, lipsa tradițiilor de familie. Se întâmplă că în familia unuia dintre soți se obișnuiește să se sărbătorească anumite sărbători, să le petreacă într-un mod special, iar pentru a doua jumătate, aceste tradiții pot fi inacceptabile. De exemplu: un soț este obișnuit să sărbătorească sărbătorile într-un restaurant cu prietenii într-o companie zgomotoasă, iar soției lui îi place să sărbătorească într-un cerc de familie liniștit. Factorii indubitabil, în urma cărora relațiile se deteriorează, sunt monotonia și problemele cotidiene.
 • Motivul crizei poate fi explicat și prin faptul că sentimentele soților s-au răcit. Acest lucru se poate întâmpla atunci când relațiile sunt construite pe baza unor factori externi: aspectul frumos, securitatea materială. Dacă sprijinul spiritual este inițial slab într-o relație (nu există interese comune, hobby-uri, viziuni asupra lumii), atunci când primele sentimente strălucitoare se răcesc, în relație apare un gol.
 • Climatul psihologic din familie depinde și de caracteristicile emoționale ale soților, diferența lor de temperament. Dacă unul dintre soți este măsurat și echilibrat, iar celălalt reacționează violent la orice lucru mărunt, atunci primul se poate sătura rapid de schimbările emoționale ale celui de-al doilea.
 • Uneori, ruperea relației are loc după nașterea unui copil în familie. Relațiile reci între soți apar din cauza faptului că o tânără mamă se dedică complet îngrijirii copilului și acordă mai puțină atenție soțului ei. Sau soțul transferă complet responsabilitatea pentru copil asupra soției sale, așa că pur și simplu nu are timp nici pentru ea, nici pentru soțul ei.

Diagnosticarea crizelor în relațiile de familie are ca scop identificarea atitudinilor distructive asociate cu modul de comunicare într-o anumită familie și grija reciprocă de sentimentele celuilalt, cu metodele de menaj și creșterea copiilor, cu imaginea de petrecere a timpului liber în familie, precum și cu responsabilitatea. pentru sprijinul material al familiei. Și un alt punct important în diagnosticarea familiei este capacitatea partenerilor de a se accepta reciproc.

Cum să o repar?

Următoarele acțiuni pot ajuta la restabilirea atmosferei tulburate între membrii familiei.

 • În primul rând, trebuie să vă reconsiderați atitudinea față de căsătorie: dacă este materialistă sau căsnicia dvs. este sub contract, atunci nu ar trebui să vă așteptați la sentimente profunde și dăruire de la partenerul dvs. Încercați împreună cu el să vă modificați acordul pentru beneficiul general.
 • Clarificați: cine dintre voi este responsabil pentru cea mai mare parte a treburilor casnice, cine este responsabil pentru securitatea materială. Pentru ca soții să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt, aceștia ar trebui să-și atribuie roluri, să decidă cine este responsabil pentru ce domeniu de responsabilități sociale și financiare.
 • Lasă-ți sufletul pereche să facă ceea ce îți place, hobby. Nu o privați de oportunitatea de a fi singură uneori - aceasta este o dorință normală. Și, de asemenea, permiteți-vă să fiți singur uneori.
 • Aflați cum să vă ascultați partenerul, permițându-i să vorbească despre ceva important sau să exprime un furuncul. Comunicarea sinceră va ajuta la topirea gheții neînțelegerii dintre voi.
 • Uneori, să te pui în pielea soțului sau a soției te va ajuta să-l înțelegi mai bine și să-i accepți sentimentele.
 • Fii atent la nevoile tale. Nu-ți suprima interesele sănătoase pentru a-ți face plăcere soțului tău. Nemulțumirea poate duce la depresie sau iritație.
 • Planificați o vacanță comună, începeți tradițiile de familie. Acest lucru va ajuta la menținerea unei relații armonioase nu numai între soț și soție, ci și între părinți și copii.

Cum ar trebui să-și trateze soțul soția?

Soțul trebuie să-și amintească întotdeauna că se confruntă cu o femeie. Și în ciuda faptului că lucrează la egalitate cu el sau chiar îndeplinește unele îndatoriri masculine, în sufletul ei rămâne fragilă și vulnerabilă, iar sarcina masculină este să-și protejeze fragilitatea. Poate fi „foarte profund” și ea însăși poate înceta să-și mai simtă feminitatea, dar de dragul fericirii familiei merită să faci un efort.

 • Spune-i mai des cuvinte afectuoase, doar lasă-le să fie sincere, reale. Doar nu-ți reține sentimentele tandre cât timp sunt. Nu-ți fie frică să te irosești. Dragostea are proprietatea bucuriei - a dat o scânteie de căldură și, în schimb, flacăra iubirii. Adică, femeile sunt foarte sensibile la manifestarea sentimentelor reale și răspund mereu la ele viu.
 • Din același motiv pentru care soția ta este în primul rând o femeie, oferă-ți să-ți asumi unele responsabilități. Poți să te plimbi cu copilul tău în timp ce ea face treburile casnice, să cumperi cumpărături în drum spre casă de la serviciu, să faci micul dejun, să curețe masa sau orice altceva, în funcție de stilul tău de viață al familiei.
 • Ascultă starea sufletească a sufletului tău pereche: poate că vrea să fie singură sau, dimpotrivă, nu prea ești împreună.
 • Pune-te mai des în postura unui soț. Privind situația din exterior, poți să o vezi bine și să vezi ce nu ai văzut din poziția ta.

Cum să schimbi o femeie?

În lumea modernă, nu este neobișnuit ca o femeie să preia roluri masculine: ea conduce o organizație, conduce o gospodărie, își conduce soțul. Mulți bărbați încearcă să-și păstreze sau să-și recâștige îndatoririle și adesea apar conflicte pe această bază.

Prin urmare, pentru a menține armonia în relațiile de familie, primul lucru de care are nevoie o femeie este să-și schimbe rolurile de la masculin la feminin.

 • Lasă-ți soțul să te îngrijească, nu invers.
 • Reconsiderați-vă atitudinea față de gospodărie - curățenia și confortul în casă sunt apanajul unei femei, iar reparațiile și reamenajările necesită forță masculină.
 • Ai grijă de tine, chiar și în timpul concediului de maternitate. Bărbații sunt inspirați de frumusețe.

În general, femeile ar trebui să învețe să aibă mai multă încredere în soții lor. Lăsați-l să participe la creșterea copiilor. Nu te îndoi de el, dacă este o persoană sănătoasă - se va descurca, pentru că te-ai încredințat lui.

Lasă-l să rezolve problemele legate de viața de familie și timpul liber. Chiar dacă ți se pare că va face totul greșit. La urma urmei, o familie pentru un bărbat, ca și pentru tine, este un loc în care vrei să te manifesti, să creezi ceva nou, să aduci ceva util de la tine.

Învață să înțelegi starea de spirit a însoțitorului tău și nu interfera cu dorința lui de a schimba uneori și de a merge la pescuit.Nu vă negați interesele și hobby-urile dumneavoastră sănătoase.

Familia este formată din două jumătăți, astfel încât fiecare partener să simtă în ea întreaga valoare și împlinire.

Erori

O greșeală comună în familie este transferarea responsabilității către un soț sau circumstanțe. Partenerul nu vrea să-și recunoască greșelile, dar, manipulând, subliniază greșelile însoțitorului său.

Să luăm în considerare și alte erori.

 • Lipsa conformității între soți. Dacă insistați numai pe cont propriu - acest lucru nu va ajuta la rezolvarea problemei, ci va crește doar distanța dintre voi.
 • Abnegație față de soț, muncă, copii. Când cineva se sacrifică, îi oferă satisfacția temporară a nevoii sale de recunoaștere. Și când recunoașterea trece, vine nemulțumirea.
 • Îndrumarea numai după criterii materiale. Această greșeală se poate manifesta atât într-o dorință constantă de a câștiga mai mulți bani, cât și în gânduri constante despre muncă, ceea ce duce la atenuarea sentimentelor și la o atitudine „mecanică” față de membrii familiei.
 • Impunându-ți voința partenerului tău. O astfel de greșeală este un flagel al relațiilor moderne, nu numai în familie. Această atitudine este o încercare de a șterge unicitatea partenerului tău, de a-l echivala cu standardele tale.
 • Inversarea eronată a rolului: bărbații manifestă pasivitate, se eliberează de responsabilitatea pentru componentele materiale și spirituale ale vieții de familie, în timp ce femeile, dimpotrivă, își iau această responsabilitate.

Adoptarea unilaterală a deciziilor importante este, de asemenea, poziția eronată a celor care consideră opinia lor ca fiind singura corectă și nu țin cont de opinia partenerului lor. Este probabil ca pozitia unei astfel de persoane in dialog sa fie pe primul loc (el este mai destept decat toti ceilalti).

Sfatul psihologului

Mai sus au fost sfaturi despre cum să îmbunătățiți relațiile de familie și ce ar trebui să facă un bărbat și o femeie pentru asta. Dar munca de consolidare a familiei nu se termină aici.Relațiile sănătoase sunt rezultatul muncii zilnice a fiecăruia dintre membrii familiei. Pentru cei care sunt gata să depună eforturi pentru a păstra fericirea familiei, există o descriere a unei atmosfere bune și de sprijin în casă și sfaturi pentru menținerea acesteia.

 • Permițând să fie. Această caracteristică globală privește o mare varietate de aspecte ale relației dintre soți. Lasă-l pe persoana iubită să simtă și să gândească așa cum dorește, lasă-l să facă ceea ce știe, lasă-l să facă ceea ce știe. Și apoi, în schimb, vei primi și permisiunea de a fi - acest lucru va crea armonie în familia ta.
 • Respect reciproc. Acest punct este o continuare a celui precedent. Respectați gândurile, sentimentele, acțiunile partenerului - pe aceasta se bazează relația în familie și una dintre condițiile stabilității acesteia.
 • Sprijiniti-va unul pe altul. Un pic de fizică: o masă cu un picior rupt devine instabilă și cade într-o parte. Aceasta este și natura relațiilor: în absența sprijinului din partea oricărei părți de sprijin - soție sau soț - structura (familia) devine instabilă. Sprijinindu-vă soțul/soția, contribuiți la securitatea uniunii dumneavoastră.
 • Sinceritate și deschidere. "Casa mea este castelul meu". Sensul acestei vorbe nu este doar în protejarea și sprijinirea reciprocă a membrilor familiei, ci și în oportunitatea de a fi deschis, adevărat, așa cum ești. Desigur, aceasta nu este o nevoie unilaterală de acceptare, ci și capacitatea de a accepta sinceritatea partenerului tău.
 • O dorință reciprocă de a dezvolta relații. Dezvoltarea relațiilor începe cu auto-dezvoltarea. Prin urmare, soții care luptă pentru armonie în familie nu așteaptă ca partenerul lor să se schimbe, ci încep cu ei înșiși. Ulterior, cealaltă jumătate va încerca să țină pasul cu el pe calea formării celor mai bune calități în sine.

Pentru relația corectă dintre soț și soție, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Modă

frumusetea

Casa